Målgruppe: 3.-6. klasse

Varighed: 2 timer

Pris: 770 kr. (Bemærk nedsat pris for skoler i Rødovre Kommune 350 kr.)

I forbindelse med udstillingen LEGESIND indbyder Heerup Museum 3.-6. klasser til en rejse ind i Heerups legende univers med omvisning og værksted. Vi tager afsæt i, at Heerup omtalte måden han skabte kunst på som leg. Det betød for ham, at han tog afsæt i sine egne oplevelser og arbejdede spontant og abstrakt med motivet. I udstillingen LEGESIND er det tydeligt, at Heerup havde et særligt blik for såvel børn som voksnes leg. 

En del af Heerups værker måtte man også lege med. I 1957 var han og en lang række andre kunstnere eksempelvis inviteret til at lave kunstneriske ”sprællemænd og koner”, som de omdøbte til ”Dajtommelaj” til en udstilling på Galleri Laurine. Vi lader os inspirere af Heerups sammensmeltning af kunst og leg – og i særdeleshed hans glæde ved kunst, der kan bevæges. I museets kreative værksted eksperimenterer vi med selv at skabe fantasifulde figurer, der kan bevæge sig.  

Værkstedsforløbet starter med en dialogbaseret omvisning i udstillingen LEGESIND med fokus på, hvad Henry Heerup (1907-93) mente med, at han legede hele dagen – dvs. når han skabte kunst. Hvordan afspejler hans malerier, skulpturer og ikke mindst skraldemodeller Heerups glæde ved legen? Sammen med en erfaren kunstformidler snakker vi om Heerups evne til at blive inspireret af legen i både former, farver og bevægelser. Vi følger, hvordan Heerup undersøger legen og trækker også på vores egne erfaringer, når vi taler om hvilke former for lege, vi kender og hvilke elementer, der indgår i de gode lege. Vi ser også på, hvordan materialer indbyder forskelligt til leg. Vi slutter omvisningen i LEGESIND af med at se nærmere på kunst, der kan bevæges eller leges med inklusiv sprællemanden, og hvordan denne figur i sin egentlig simple form balancerer mellem kunst og legetøj. Vi undersøger, hvilke symboler, farver og materialer Heerup brugte i sine kunstværker, og hvordan disse er med til at give både kunst og leg betydning.

Inspireret af Heerup og hans værker går vi derefter i det kreative værksted, hvor eleverne skal skabe deres egne bevægelige figurer. Fantasien sættes i gang med blyant, tusch og ecoline, og hver elev finder frem til sin egen fantasifulde ”spræl-levende” figur. Eleverne tegner, klipper og sammensætter deres selvvalgte figurer, men skal samtidig gøre sig tanker om, hvad deres figur udtrykker ved at inddrage form- og farvesymbolik, som giver deres sprællefigurer fortælling. Med hjertet kan historien om kærlighed fx komme frem, eller med farven gul kan en fortælling om glæde komme frem. Figurerne skal kunne bevæge en eller flere dele gennem simpelt snoretræk og klips, og vi undersøger sammen, hvad bevægelsen tilfører figurerne og deres fortælling. De sprællende figurer kan naturligvis tages med hjem på skolen, så klassen kan lave sin egen legende udstilling.

Kontakt Heerup Museum på heerupmuseum@rk.dk eller tlf. 3637 8700 hvis du vil booke værkstedsforløbet KUNST MED SPRÆL I.