Thing Power: collager om ting
Målgruppe: 7.-10. klasse
Varighed: 2 timer
Pris: 800 kr. (375 kr. for RK skoler)
Periode: 11/10 2024 – 28/2 2024
I forbindelse med udstillingen Ting Klingeling udbyder Heerup Museum et værkstedsforløb for 7.-10. klasse med fokus på menneskets forhold til ting og udviklingen af nye måder at føle og se verden på. I en antropocæn virkelighed præget af klimaforandringer, overforbrug og et stigende behov for omtanke, hvad angår miljø og omverden, tager vi afsæt i Henry Heerups radikale skraldekunst og skaber collager om tings liv og kraft.
Værkstedsforløbet Thing Power starter med en dialogbaseret omvisning i udstillingen Ting Klingeling, hvor klassen sammen med en kunstformidler møder udvalgte ‘skraldemodeller’ af Henry Heerup. Som ung avantgardekunstner i 1930’erne brød Heerup igennem på den danske kunstscene med sin skelsættende skulptur ’Rotten’, der bestod af fundne skrammelsager og en indtørret rotte! I et opgør med kunstfeltets fine fornemmelser insisterede Heerup på tingenes og ikke mindst skraldets iboende værdi. Sammen går vi på opdagelse i hans assemblage værker skabt gennem fem årtier og snakker om, hvordan brugen af skrald som kunstnerisk materiale kan åbne vores øjne for, hvordan vi møder, (for)bruger og forstår de ting, vi er omgivet af, og hvor dybt indlejrede vi i virkeligheden er i verden. Heerups fascination af tings liv og kraft tjener som afsæt for en undersøgelse af, om vi i dag kan tænke os ind i tingenes verden på en ny måde, der ikke har mennesket i fokus.
Efter omvisningen går vi i det kreative værksted, hvor inspirationen fra Heerups skraldekunst og vores billedsamtale skal omsættes til personlige collager, der måske kan vække til handling og forandring af indgroede vaner og tankemønstre, hvad angår tingenes liv. Vi skal dykke ned i forskellige materialer, som florerer i vores samtid, heriblandt reklamer, aviser, fotos, bøger og magasiner og skabe portrætter af ting, dvs. at vi skal kigge på tingene, som var de levende snarere end passive størrelser, og prøve at indfange deres egenskaber, handlekraft og de forbindelser og effekter, de skaber med og omkring os. Vi leder efter kraftfulde sammenstillinger af udklippede former, farver, ord og teksturer, som monteres på et stykke pap, den enkelte elev former og skærer til ud fra egne tanker. Undervejs snakker vi om collagen som udtryksform i flere lag, og kunstformidleren giver tips og tricks til komposition og virkemidler. Til sidst præsenteres et udvalg af de færdige collager for resten af klassen, og vi snakker om, hvilke udfordringer og indsigter, der er dukket op i den kreative proces.