I samarbejde med kunstnergruppen Bureau Detours, og med generøs støtte fra Ny Carlsberg Fondet, har Heerup Museum skabt et udendørs kreativt univers inspireret af kunstneren Henry Heerup og hans berømte have i Rødovre. Heerup Byen kan nydes af alle, der kommer forbi, men anvendes primært i forbindelse med museets værkstedsforløb for skoleklasser, der ligesom Heerup har lyst til at arbejde med fantasifuld skraldekunst under åben himmel.

Heerup Museum har en lang tradition for at tilbyde kreative værkstedsforløb som en integreret del af formidlingen af Henry Heerups liv og kunst. Heerup byen blev udtænkt og bygget på et tidspunkt, hvor danske museer måtte tænke ud af boksen på grund af corona pandemien. Vi besluttede at forvandle museumshaven til et kreativt og inspirerende udemiljø med afsæt i Heerups liv og kunstneriske virke, og inviterede Bureau Detours til at udvikle videre på projektet.  

Kunstnergruppen Bureau Detours – på dansk ”kontoret for omveje” – er især kendt for at arbejde i krydsfeltet mellem natur og by og skabe grønne oaser eller fantasifulde konstruktioner, der inviterer til interaktion og deltagelse. De benytter sig i vid udstrækning af genbrugsmaterialer, og deres konstruktioner har ofte en midlertidighed over sig, der udspringer af de rå materialer og de mange formmæssige eksperimenter. Ofte udvikler og bygger de sociale miljøer i det offentlige rum – gerne i tæt samarbejde med lokale aktører og borgere. 

Sammen med museets personale gik Bureau Detours i gang med at ideudvikle, og i løbet af sommeren 2021 blev Heerup Byen opført. Den tematiserer vigtige elementer fra Heerups virke som bl.a. skraldekunsten, cyklen og hans udendørs værksted i haven på Kamstrupvej eller “Pladsen”, som han også kaldte den. 

Heerup foretrak livet igennem naturen som værksted. Hans huggepladser var ofte træstubbe, og træernes grene måtte indimellem gøre det ud for staffeli. Heerup Byen gør det muligt for skoleklasser at opleve glæden ved at arbejde udenfor, hvor vind og vejr, fuglesang og planter blander sig med inspiration og sanselighed. Udenfor er der højt til loftet og plads til at bruge kroppen på andre måder end i klasselokalet. Dette giver gode betingelser for at få luft under fantasiens vinger og lære Heerups kunstneriske virke at kende.

Forår og sommer 2024 udbydes der ingen værkstedsforløb i Heerup Byen, men hvis du er interesseret i at se, hvad vi normalt tilbyder, så kan du blive klogere i denne lille film: