Kombinationen af veludviklede sanser, intelligens og hurtighed gør katten til en perfekt jæger! Den har – lige som sine store slægtninge leoparden og tigeren – en muskuløs og spændstig krop, og en almindelig kat kan faktisk bevæge sig med op til 50 km i timen. Med sine skarpe tænder og sylespidse kløer sniger katten sig ind på sit bytte, og den jager alt fra mus, rotter og insekter til fugle. Derfor er den også et særdeles nyttigt dyr både på landet, i byen og til søs, hvor bl.a. vikingerne tog kattene med om bord for at beskytte forrådet.

Katten har altid været en stolt jæger, og selv om en almindelig huskat ikke behøver at jage, er jagten en del af dens natur. Den leger gerne lidt med musen, inden den dræber den, og mange katteejere har da også oplevet at få præsenteret en halvdød fangst på upassende måder og tidspunkter. Kattens jægerinstinkt er velkendt, men kan tage sig ud på mange forskellige måder i kunsten, hvor katten kan optræde både som et vildt natte- og rovdyr og en ”blidere” jæger, der sonderer stuens terræn eller jager garnnøgler.

Hvis du er nysgerrig på, hvad den vilde kat i Heerups maleri “Katteangst” (nr. 2) mon betyder, kan du høre hans egen beskrivelse af værket blive læst op i denne lydfil:

Du kan også følge temaet ”Kattens leg med musen” i udstillingen – kig f.eks. efter disse værker:

> Nr. 40 Johannes Larsen

> Nr. 24 Boye Willumsen

> Nr. 3 J. F. Willumsen

> Nr. 4 Arne Haugen Sørensen

> Nr. 25 Heerup