FANTASIENS KRAFT
- Henry Heerup & Herman Stilling

-

Herman Stillings trolde gæster Henry Heerups nisser i en ny særudstilling på Heerup Museum. Ikke mange ved, at de to folkelige kunstnere var i familie med hinanden, men det var deres livslange passion for den fantasifulde og farverige kunst, der bandt Heerup og Stilling sammen. Som Heerup forklarede en journalist, der spurgte, om han troede på nisser: ”Nej, men jeg tror på fantasiens kraft – og den hører både engle og trolde og nisser og Herman Stilling til.”

Du inviteres på udstillingen indenfor i de to kunstneres fabulerende univers, hvor du kan gå på opdagelse mellem fantasiens mange og mærkværdige skikkelser. Eller kryb ind i troldehulen og hør nogle af Stillings fantastiske troldehistorier og udforsk Heerups finurlige nisseting og sager. Der er plads til fortolkninger og spejlinger for alle aldre.

Et fantastisk kunstnermøde

Udstillingen præsenterer et tiltrængt møde mellem Heerup og Stilling. De to kunstnere voksede op med tyve års mellemrum i Nørrebros arbejderkvarter. I 1927 blev Heerup optaget på Det Kongelige Kunstakademi, og 18 år senere fulgte Stilling efter. Ingen af kunstnerne havde senere problemer med at løsrive sig fra de akademiske traditioner til fordel for en mere avantgardistisk praksis, hvor den frie fantasi og leg var dyrket.

Stilling beretter om, hvordan afslutningen med akademiet samtidig var gensynet med de mange troldehistorier, som havde optaget ham i hans barndom. Mødet mellem nisser og trolde er både fornøjeligt og tankevækkende. For det er ikke stereotyperne – den glade julenisse og den fæle trold, der møder en, men derimod væsener der på en gang er eventyrlige og helt hverdagsagtige.

Både nissen og trolden er hentet ud af en lang folkelig tradition for deres evne til med humor og dybde at fortælle om den virkelighed, vi lever i. Stillings trolde kan derfor være særdeles melankolske og fjerne i blikket, og Heerups nisser haster afsted på cyklen eller jonglerer rundt med livets store spørgsmål. Nissen og trolden er samtidig de to kunstneres foretrukne selvbilleder – hvilket inviterer os andre til at finde vores indre trold eller nisse frem.

Herman Stilling Museum og Birgitte Stilling har venligst udlånt et stort antal fantastiske malerier, som alt for ofte kun ses af dem der er heldige at finde vej ind på det lille museum ved Assistens Kirkegården. På Heerup Museum har de fået selskab af lige så farverige og tilgængelige værker af Heerup, velvilligt lånt af såvel offentlige institutioner som museer. Efter et besøg i udstillingen står det klart, at Heerups nisse var alt andet end en glad ”forretningsnisse”, som han selv kaldte de mere kommercielle af slagsen, og at eventyret og fantasien bor midt iblandt os.