Hvide snit – sort magi
Linoleumssnit af Henry Heerup og Knud Odde

-

Linoleumssnit er de seneste år blevet populært blandt yngre kunstnere. Efter i nogle år primært at have bragt tanker tilbage på formningslokalet er linoleum igen blevet IN. På Heerup Museum viser vi værker af to professionelle og populære grafikere, Henry Heerup og Knud Odde, som begge skaber kraftfulde fortællinger i linoleum. 

Knud Odde er en af de mange nulevende kunstnere, som føler en særlig forbindelse til Henry Heerup. Odde mødte den ældre kunstner i forbindelse med en udstilling af Decembristerne og har senere lånt værker af Heerup til en udstilling om kunstneriske inspirationskilder. Odde ser Heerup som en af de kunstnere, som står bedre og bedre med tiden, og beundrer Heerups evne til at bevare det naive kunstneriske udtryk livet igennem, uagtet metoder og -ismer. 

Knud Odde har sit kreative afsæt i 1980’ernes krydsfelt af musik, litteratur og billedkunst og har i mange år arbejdet med både maleri og grafik. Linoleumssnittet er dog en relativt ny opdagelse for Odde, der først i 2008 snittede et værk i linoleum. Al begyndelse er svær, siges det, men Odde demonstrerer ro og styrke i netop dette materiale. Han beskriver selv linoleumssnittet som en teknik med sit helt eget udtryk og charme, som passer godt til hans værker. 

For Heerup har linoleumssnittet noget der hørte vinteren til. Han brugte gerne slidte skæve gulvplader som lod sig blødgøre på radiatoren så han kunne sidde ved køkkenbordet og snitte de mange populære motiver som Fuglereden, Pigen og Hesten og På livsvejen. Det var et arbejde for de mørke vinteraftener, når kulden og mørket gjorde det umuligt at arbejde i haven på Kamstrupvej i Rødovre. De hvide snit i den sorte flade repræsenterede for Heerup den mørke årstid, hvor vi vender os indad og bliver mere eftertænksomme. 

I udstillingen på Heerup Museum har de to kunstnere sat ikke alene hinanden, men også en række historiske personer stævne. Således har Heerup snittet fortællinger om forbilleder som Rembrandt, Mozart og H.C. Andersen, som hænger side om side med japanske forfattere, filosoffer og engelske punk musikere i Knud Oddes billeder. For som Knud Odde fortæller, kan vi lære meget af personer fra fortiden. 

Her kan du se en lille video med Knud Odde, der arbejder med linoleumssnittet Rødovre Madonna, som han skabte specielt til udstillingen Hvide snit – sort magi: