Heerup
– Livsfrise for Kampsax

-

Sommerudstilling på Heerup Museum fra d. 29. juni til d. 22. august 2021

Et elskende par ridende på en tyr, fabeldyr der bliver født ud af gigantiske overflødighedshorn og en mystisk rummand på rejse gennem universet! Disse er blot nogle af motiverne i Henry Heerups fem monumentale Kampsax malerier fra 1970, som bugner af lysende farver, elskede symboler og eventyrlige fortællinger!

Henry Heerup (1907-93) skabte den livsbekræftende Kampsax serie som en udsmykningsopgave til det nyopførte Kampsax kollegium i Lyngby. Malerierne, der blev afsløret ved indvielsen den 21. juni 1970, var en særlig gave til kollegiet fra dets stiftere Else Kampmann, civ. ing. Otto Kierulff og civ. ing. Jørgen Saxild. Heerup var på dette tidspunkt på højden af sin karriere og allerede synonym med folkelighed og fantasifuld livsglæde.

Kampsax serien var endnu én af de mange store bestillingsopgaver, som den populære kunstner udførte i disse år, ofte ud fra tanken om at kunsten skulle være en betydningsfuld del af almindelige menneskers liv og hverdag. Til selve indvielsen understregede Jørgen Saxild da også, at kollegiet skulle være et sted, hvor levende mennesker skulle trives og at farverne i Heerups malerier var så muntre og motiverne så festlige, at de ikke kunne undgå at ”stemme beskueren munter”.

I Heerups Kampsax malerier er der foruden de flotte farver og det ornamentale formsprog også en meget menneskelig, ja nærmest universel billedfortælling om livet, naturen, kærligheden og fantasien. De fem værker viser på fornem vis Heerups evne til at sammensætte velkendte motiver som nissen, ægget, livstræet og overflødighedshornet i en slags moderne mytologi om forholdet mellem mennesker og dyr, natur og teknik samt fantasi og virkelighed.

Via de fire elementer – jord, luft, ild og vand – kaster Heerup et både humoristisk og kærligt blik på livet mellem himmel og jord. Med titler som “Rummanden”, “Harpe-havfruen”, “Udviklingen”, “Fuglereden” og “Rideturen” inviterer han os med på en visuel rejse, der går lige i hjertet! Således kunne kunstanmelder Pierre Lübecker beskrive Kampsax serien som “en murfast livsfrise, hvori Heerup for fuldt orkester bekender sin tro på fremskridtet, et stærkt og optimistisk stykke billedkunst”.

Som en i alt 11 meter lang livsfrise i kollegiets reception udgjorde de fem farvestrålende malerier en sammenhængende rumdekoration i arkitekterne Eva og Nils Koppels moderne byggeri. I mange år var de samlingspunkt og stemningsfuld kulisse for generationer af studerende, inden de i 2003 blev deponeret på Heerup Museum. I årets sommerudstilling kan besøgende endelig opleve Kampsax serien helt tæt på, når de fem malerier for første gang udstilles side om side og i dialog med skønne Heerup værker fra museets egen samling.