Livshjulet
- fra solsymbol til cykelhjul

-

Heerup Museum præsenterer med forårets særudstilling Livshjulet – fra solsymbol til cykelhjul en lang række af Henry Heerups livshjul i såvel grafik, skraldemodeller som malerier. Heerup Museum inviterer inden for i Heerups symbolunivers og giver besøgende en unik mulighed for at opleve og fordybe sig i et af verdens ældste tegn.

I årtusinder har cirklen med de to eger, der krydser hinanden, været et symbol på nogle af de vigtigste fænomener og overvejelser i menneskets tilværelse. Som kulturelt vidnesbyrd finder vi livshjulet i tidlige hedenske helleristninger, kristne kalkmalerier, yin-yangtegnet og endda svastikategnet samt i nyere variationer såsom fredstegnet, kvindetegnet, og ikke mindst genbrugssymbolet. De mange livshjul fortæller om alt fra årstidernes skiften, den livgivende sol og himmellegemernes bevægelse samt konkrete genstande som hjulet og uret. I alle dets udformninger er livshjulet således ikke blot et symbol på bevægelse men også selv i konstant bevægelse. Symbolikken er til evig forhandling og i høj grad evigt aktuel.

For multikunstneren Henry Heerup var livshjulet en evig inspirationskilde. Tegnets på én gang universelle og dynamiske karakter indtog en særlig rolle i hans livsværk og billedsprog, hvor menneskets traditioner og ritualer ofte var centrum for store visuelle fortællinger. Således kan man i forårets udstilling både opleve livshjulet som symbol på årets gang, menneskets livsforløb fra vugge til grav, den erotiske tiltrækning mellem mand og kvinde og konkret bevægelse i kunstnerens egen daglige rejse på sin elskede cykel. Cykel- og livshjul forenes på Heerup’sk vis og dialogen mellem de historiske symboler og hverdagens genstande tematiserer såvel individuelle som kollektive erfaringer og oplevelser.

Livshjulet – fra solsymbol til cykelhjul indgår i rækken af udstillinger omhandlende Heerups symbolik. Via en udforskning af netop livshjulets udtryk og betydning håber vi at afdække nye sider af en alsidig kunstners symbolsprog. Heerup Museum har til denne udstilling lånt værker fra større danske museer samt private ejere for at belyse livshjulene hos såvel en ung som en ældre Heerup. Udstillingen opfordrer besøgende til at røre ved, dreje på og gå på opdagelse i livshjulets verdener og derved stifte bekendtskab med et symbol af uvurderlig betydning for forståelsen af Heerups kunst.