Ole Heerup
Farvens Melodi
-
Heerup Museum ønsker med udstillingen ”Ole Heerup – Farvens melodi” at ære mindet om en stor kolorist og livskunstner, der for nylig gik bort. Udstillingen vil i et retrospektivt perspektiv stille skarpt på Ole Heerups kunstneriske arbejde fra det figurative og grafiske til de lyrisk abstrakte farvestrømme.
Som ung mand kommer Ole Heerup først på seminarium og derefter på Kunstakademiet, hvor han i 1957-59 var elev hos Niels Lergaard. Han debuterede på Kunstnernes Efterårsudstilling i 1959, og vi ser i de tidlige år hans atelier og arbejdsbord som nærved abstrakte former i hans værker. Nogle år efter træder forfatter Liselotte Taarup og deres datter Malene Heerup ind i billedet. Således var hverdagen oftest afsættet for Ole, mens han gradvist forsvandt ind farvernes organiske verden. Interessen for maleriet løb parallelt med en passion for musikken, som han bl.a. kanaliserede ud i intense farvestrøg, der vibrerede som strengene på de instrumenter, han mestrede i så høj grad, at det i de første år var guitaren, der gav ham brød på bordet.
Ole tog afsæt i det abstrakte maleri, som hans far Henry Heerup havde været med til at udvikle fra midten af 1930’erne. ”Vi krøb i seng hen over kunsten som børn”, fortalte han om sin opvækst med hele to kreative forældre og levende kunstdiskussioner i hjemmet. Som del af en ganske anden generation står Ole Heerup på skuldrene af de store ismer. I skyggen af koldkrigsstemning og ungdomsoprør må han finde sit eget kunstneriske ståsted mellem linjen og farven. Hans personlige streg hviler under et mangfoldigt farvehav, der fylder lærrederne som en verden af syner. Der er bevidst skruet ned for figurationen for at give plads til den lette drømmende stemning og farvens lyriske kraft.
Grænseløs frihed til alle og drømmen om at bygge sit eget sted i verden, at skabe sin egen tilværelse tæt ved naturen og i fællesskab med ligesindede, fulgte Ole livet igennem. Han byggede atelier af genbrugsvinduer på Røsnæs og udviklede Olariet, en ombygget svinestald, ved sommerkollektivet Dyreborg Kro. Hos kunstnersammenslutningen Koloristerne fandt han igennem årtier et mangfoldigt udstillingsfællesskab, hvor både hans store menneskelige engagement og kunstneriske nysgerrighed trivedes. Senere modtog han Eckersberg Medaljen og Statens Kunstfonds livsvarige ydelse som vidnesbyrd om et bemærkelsesværdigt liv i kunstens tegn.
Ole Heerup – Farvens melodi præsenterer et kombineret udvalg af Ole Heerups farverige og poetiske værker og Henry Heerups portrætter af Ole. På Heerup Museum ser vi frem til at samle og præsentere en bred vifte af Oles værker og fortælle historien om hans liv og kunstneriske virke.
I videoen her fortæller Ole selv om sit liv som kunstner og arven fra sin far: