SOL OG MÅNE
HENRY HEERUP · JULIE NORD · GRAFIK

-

Den grafiske kunst får med Henry Heerup en enorm opblomstring i det 20. århundrede. Hans folkekære grafiske værker kan til efteråret opleves side om side med en af samtidskunstens store fornyere af den grafiske kunst, Julie Nord, når Heerup Museum viser udstillingen SOL OG MÅNE.

Originaltegningen er Julie Nords primære medie, men hun har konsekvent sideløbende arbejdet med det grafiske tryk. Hele hendes grafiske produktion, der ofte er skabt i samarbejde med Edition Copenhagen, herunder tre helt nye litografier skabt i sommeren 2023, viser hun for første gang samlet på udstillingen. Det sker i en levende dialog med et større udvalg af Heerups grafik bestående af litografier og linoleumssnit fra museets samling. De er udvalgt sammen med Julie Nord ud fra fælles interesser, men inkluderer også værker, der har overrasket Nord og viser sider af Heerup, som de færreste måske kender til.

Julie Nord (f. 1970) har igennem de sidste to årtier udstillet bredt i både Danmark og udlandet, hvor hendes særlige detaljerige og eventyrlige tegnestil ofte indsvøbt i en stemning af let gys og gru fra begyndelsen har vakt stor begejstring. Ved første blik kan Heerup og Nords værker forekomme som væsensforskellige – som sol og måne. Over for Heerups enkle, farvestærke og muntre motiver, der indfanger livet, hverdagen og kærlighedens mange former, forekommer Nords detaljerige motiver, der stilmæssigt henter inspiration fra især 1800-tallets illustrerede børnebøger, glansbilleder og tatoveringsæstetik, kontrastfyldte. Men som sol og måne til alle tider har stået i et gensidigt forhold til hinanden, er Heerup og Nords praksisser trods forskelle også forbundne på et grundlæggende plan. Nords værker viser sprækker ind i den perfekthedskultur, der dominerer det moderne liv – et ideal, som Heerup modarbejdede i både sit liv og i sin kunst. Fantasien, fascinationen af barnets verden, et symbolladet billedunivers og forkærligheden for mønstre er andre kunstneriske fællestræk, som i udstillingen udfoldes gennem de grafiske værkers billedrigdom og fortælleglæde.