Sommer, cykler & symboler
- Kunst af Henry Heerup

-

Vi kender det alle: Lyden af cykelhjulet mod vejen og glæden ved ”jernhesten”, der adlyder din mindste bevægelse. Fuld fart frem! Kunstneren Henry Heerup var ikke alene en passioneret cyklist, men var også livet igennem en stor beundrer af cyklen som form. I en lang række kunstværker udforskede han mennesket og cyklen som en sammenhængende, ja nærmest symbiotisk figur. Hjulet, fremdriften og den foroverbøjede krop gentages igen og igen i hans malerier og grafik, til de får karakter af tegn eller symbol.

Symbol på hvad? Jo cyklen var for Heerup et billede på frihed. ”Hør kunstens klokke ringer – op på cyklen jeg springer”, skrev han i en af sine korte poetiske sange, mens han et andet sted beskriver indsamlingen af ting til sine skraldemodeller som ”Hvad der Fandtes Paa en Cykeltur fra Paradis til Helvede”. Cyklen gav Heerup frihed til at skabe og vælge, mens selve fremdriften og farten blev et billede på frihed til at forandre og forandres.

I Heerup Museums sommerudstilling kan du følge cyklen i Heerups værker fra 1950’erne og frem. Se eller gense cyklen en snevejrsdag ved havelågen, Heerup på cykel til Biennalen i Venedig eller cykeldele medtaget i skraldemodellerne. Farverigt og fuld af fart.