DET VAR KATTENS
Katten i kunsten

-

Mange katte har i årenes løb stået model for kunstneren Henry Heerup. Deres svungne haler, spidse ører og skrå øjne kan ses i malerier, grafiske værker og skulpturer, hvor katten i alle dens afskygninger følger Heerup på cykeltur gennem årstiderne eller ud i verden.

Katte har på bløde poter listet sig ind i oplevelsen af Heerups Have og arbejdsplads og derfra ind i selve forståelsen af Heerup som kunstner og katteven. Med til de mange historier hører, at Heerup fik en hel palle kattemad i 75 års fødselsdagsgave fra Verdensnaturfonden som tak for hans bidrag til at bevarelsen af en mangfoldig dyreverden. Men der er langt mere på spil end enkle hverdagsskildringer, når Heerup lader katten springe ud af skraldespanden, danse på to ben eller trone på en klassisk græsk søjle.

Som ofte søger Heerup at pege på, hvordan selv det helt enkle og nære motiv gemmer på væsentlige og komplekse fortællinger. Det handler lige så meget om mennesker og menneskelige relationer som om katte. Heerup trækker i sin kunst på en folkelig forståelse af katten, der dels er formet af dens elegante fremtoning og til tider ret lunefulde væsen, dels af århundredegamle fortællinger med tråde tilbage i overtro og eventyr.

I udstillingen DET VAR KATTENS får Heerups elskede katte-motiver selskab af både vilde og tamme pelsdyr gengivet af blandt andre J. F. Willumsen, Mogens Zieler, Leif Sylvester og Julie Nord. Vi lader kunsten vise os kattens mange ansigter og dykker ned i historiske såvel som nutidige forståelser af katten som kæledyr, vilddyr, varsel, ven eller fjende.

Heerup Museum er desuden glade for at kunne indgå et samarbejde med Kattens Værn. Det får blandt andet konkret udtryk i, at du kan støtte Kattens Værns gode arbejde med at give katte et nyt hjem og et værdigt liv, når du køber en Heerup plakat med Kat og Bjørneklo.

Kontakt gerne museumsleder Anni Lave Nielsen på mobil 4097 9424, hvis du har brug for yderligere info.

Udstillingen er blevet anmeldt hos Politiken, hvor den fik fire røde hjerter af anmelder Mathias Kryger samt af anmelder Tom Jørgensen hos Jyllandsposten, der gav fire flotte stjerner.

I Kulturen på P1 fra d. 20. februar kan du høre museumsleder Anni Lave Nielsen fortælle lidt om udstillingens værker og katte-tematik. Du kan også se et galleri med billeder fra udstillingen på kunsten.nu