DK – US
Heerup & Mathiesen

-

På toppen af sin kunstneriske karriere var den danske kunstner Henry Heerup (1907-93) stærkt repræsenteret ikke alene i Danmark, men også på en række væsentlige udstillinger på bl.a. MOMA, Guggenheim og Smithsonian i USA. Udviklingen af det spontant abstrakte maleri i Europa, som kulminerede i kunstnersammenslutningen CoBrA, gav i 1960-70erne også genlyd i udlandet og bragte for alvor Heerup fra den nationale til den internationale kunstscene.

I efteråret 2019 viser Heerup Museum en farverig dialogudstilling med den dansk-amerikanske keramiker og billedkunstner Gert Mathiesen (1951-2013). Heerup og Mathiesen er to folkelige og farverige kunstnere, der på hver deres måde tog afsæt i et oldnordisk billedsprog og heraf skabte et maleri med en enkel farvestærk symbolik.

Gert Mathiesen voksede op i Danmark og fik sin kunstneriske dannelse i et Europa præget af optimisme og udviklingen af et frit og spontant billedsprog. Efter at være emigreret til USA i 1986 skiftede han leret ud med pensel og lærred og fik for alvor glæde af den nordiske og folkelige billedtradition, som Heerup og hans generation havde båret frem årtier tidligere.

Fra sin base i New York udviklede Mathiesen sit eget kunstneriske udtryk i en sammensmeltning af de danske rødder og indtryk fra den hektiske hverdag i storbyen New York. Med udstillingen DK – US Heerup & Mathiesen udfoldes en spændende dialog mellem værker af to kunstnere, der trods adskillelse i livsbane og tid, havde en sammenfaldende interesse for livets store spørgsmål, som de ses indlejret i det enkle hverdagsliv.

Det er derfor en stor glæde at introducere Gert Mathiesens kraftfulde malerier og grafiske værker til et dansk publikum. Trods et langt professionelt liv med keramikken og billedkunsten i hhv. Danmark og USA er det første gang Mathiesens værker vises på et dansk kunstmuseum. Med udstillingen trækkes friske tråde mellem Danmark og USA, og den internationale styrke i Heerups særegne billedsprog tages op til diskussion.

Udstillingen er støttet af Augustinus Fonden.