LEGESIND
- Heerup, kunst & leg

-

Har du husket at lege idag? Leg er vigtigt for voksne og børn, for det er gennem legen, at vi lærer os selv og hinanden at kende. Det omvendte af leg er ikke arbejde men depression, har den danske professor i udviklingspsykologi Dion Sommer formuleret, og desuden italesat vigtigheden af gode legemiljøer og legesyge voksne. Så glæd dig til en hel udstilling viet til Henry Heerups legende univers!

Kom og leg med i Heerups verden! 

Lakridsfuglen, stenskulpturer skabt til Tivolaj kunstlegepladsen i Tivoli, og fabulerende skitsetegninger til børnehistorien Lillefant er blot nogle af Henry Heerups fantasifulde værker, du til efterårets særudstilling LEGESIND kan opleve for første gang på Heerup Museum. Værker med leg som motiv, og værker som Heerup bevidst har valgt at gøre tilgængelige for leg, vil fylde museets rum. Særudstillingen vil fokusere på Henry Heerup som kunstner og legesyg voksen. Heerup undersøgte bevidst begrebet leg og ikke mindst det at lege med, som er mere aktuelt end nogensinde, fordi vi gennem leg skaber relationer og udvikler vores empati og evne til at skabe sammen. 

Spontant abstrakt som metode 

Heerup var optaget af leg som en måde at beskrive sin kunstneriske skabelsesproces på og proklamerede: Mit Arbejde er Leg og Jeg Leger Gerne Hele Dagen. Han opfattede ikke kun leg som børns leg men som en fri udfoldelse af noget man har i sig, en livsytring. Leg i forbindelse med Heerups kunst er derfor udtryk for hans livslange arbejde i mellemrummet mellem det abstrakte og det motiviske. I udstillingen kan du høre forskellige fortællinger om Heerups arbejde direkte og spontant i materialet, bl.a. dengang han sammen med en række samtidige kunstnerkolleger som Asger Jorn og Carl-Henning Pedersen skabte en fantasifuld udsmykning til Folkebørnehaven Hjortøgade 3 på Østerbro i København (i dag Børnehuset Cobra).  Med formålet at inspirere og underholde børnene fyldte de dengang unge kunstnere børnehavens rum med farverige fabelvæsener, flydende heste og skøre masker i den spontant-abstrakte stil.  Særlig tydeligt bliver Heerups frie og spontane leg, når han skaber kunst af hverdagsmaterialer såsom skrald eller slik.

Lakridsens magt 

I 1967 inviterede Høeghs Pingvin Lakrids Fabrik ( i anledning af Københavns 800 års jubilæum) 24 førende danske kunstnere bl.a. Henry Heerup, Per Arnoldi, Poul Gernes og Albert Mertz til at skabe billedkunst ud af et usædvanligt materiale, nemlig lakrids. Heerup blev i første omgang frastødt af tanken om, at han skulle arbejde med noget spiseligt, men gik med på legen. Som Heerup selv sagde: Jeg ved ikke om det er min sparsommelighed, der gjorde det. Men da jeg først kom i gang, blev jeg grebet af det. Jeg plejer at tale om motivets magt. Her kan man tale om lakridsens magt. 

Sjovt, eksperimenterende og på højt kunstnerisk plan fik Heerup, ikke kun af lakridsens sorte farve men med rig variation i både farver, former og mønstre skabt lakridsfuglen. En stramt opbygget rovfugl, han kaldte Høegh ’en, komponeret af forskellig lakridskonfetti med kroppen af lyserøde kokos-lakridskonfektstykker, hovedets top af skiltelakrids, halen af datidens lakridscigaretter og en lakridsøloplukker. Lakridsfuglen og de andre lakridsbilleder blev udstillet i Crome og Goldschmidts strøgvinduer i København, og turnerede efterfølgende rundt i Danmark – for senere også at blive udstillet i Oslo, Stockholm, Paris, London og New York. Lakridsfuglen er, med hjælp fra private donorer, nu kommet til Rødovre og er en nyerhvervelse til museets samling, som du kan opleve for første gang til udstillingen LEGESIND på Heerup Museum. 

Legende formidling

På Heerup Museum ønsker vi at arbejde med en åben og inviterende tilgang til kunstformidling, som giver større mulighed for, at besøgende i udstillingen kan bidrage med egne erfaringer og lege med. I foråret 2022 udsendte vi derfor et OPEN CALL, og har herefter indgået et samarbejde med Karen Juhl Petersen, som er uddannet play-designer fra Designskolen Kolding. Inspireret af ny legeforskning bliver nye greb således sat i spil, bl.a. ved hjælp af Juhl Petersens nye spændende legedesigns som gennem legens sanselighed og spontanitet vender museets regler på hovedet, og inviterer både store som små til at lege med!

Byg med Kæmpe Skrald

I udstillingsrummet står to kæmpe skralde-konstruktioner på grønne prikker – en tøjklemme og en kapsel.  Kan du bygge en flyvemaskine, den Røde Hest fra Heerups have eller andet skraldekunst? Vi inviterer museumsgæster til at bygge videre på konstruktionerne med kæmpe skrald. En far og hans datter er sammen ved at sætte en kæmpe sammenkrøllet papirbold fast på siden af tøjklemmen. Nu har den fået hale, fortæller de grinende. Besøgende inviteres til ikke kun at se og tænke – men handle og interagere på en anderledes, mere kropslig og aktiv måde – med kunsten og hinanden. Med Kæmpe Skrald og andre legende greb i udstillingen, ønsker vi at åbne for større og mere fantasifuld involvering af besøgende og give både voksne og børn mulighed for en meningsfuld legeoplevelse på museet.